آشنایی با آزمایش پاپ اسمیر
آشنایی با آزمایش پاپ اسمیر , آزمایش پاپ اسمیر چه نوع آزمایشی می باشد؟ : دراین آزمایش که در واقع یک نوع تست غربالگری به حساب می آید نمونه سلولی را از قسمت های دهانه رحم دستگاه تولید مثل زنان برداشته و مورد بررسی و آزمایش قرار می دهند .و این آزمایش به آزمایش پاپ اسمیر(Pap Smear) یا آزمایش اسمیر معروف است.از این آزمایش برای کشف سرطان و یا عارضه هایی که باعث ایجاد سرطان در فرد می شود استفاده می کنند .در واقع این آزمایش بهترین روش جهت شناسایی عوارض پیش سرطانی مخفی و تومورهای کوچکی می باشد که به سرطان دهانه رحم منتهی می گردد.این آزمایش دارای خصوصیات زیادی می باشد که از جمله ی آن ها می توان به ،داشتن هزینه کمتر ،ساده بودن و همین طور قابل اندازه گیری می باشد.
پزشکان این آزمایش را برای چه افرادی توصیه می کنند؟
آزمایش پاپ اسمیر بیشتر برای خانم های متاهل و بالای ۱۸ سال توصیه می شود و هین طور خانم هایی که در معرض خطر ابتلا به سرطان سرویکس (سرطان دهانه رحم) می باشند انجام می گردد.که این نوع از سرطان اغلب در میان زنان ۳۵ تا ۴۵ ساله دیده می شود.
چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلای سرطان دهانه رحم می باشند؟
- کسانی که دارای چند شریک جنسی می باشند.
- خانم هایی که همسرشان ختنه نشده است.
- خانم هایی که دخانیات مصرف می کنند و معتاد هستند.
- افرادی که مبتلا به ایدز می باشند.
- خانم هایی که دچار عفونت و زگیل تناسلی می باشند.
- خانم های نازا یا خانم هایی که زایمان نداشته اند.
- خانم های که در سنین پایین ازدواج کرده اند.
- کسانی که در خانواده آن ها سابقه ابتلا به این نوع از سرطان وجود دارد.
- و خانم هایی که همسرشان دارای چند شریک جنسی می باشد.
بر طبق تحقیقات در ۱۰ درصد موارد سرطان دهانه رحم ژنتیکی می باشد و با معاینه پزشک متخصص زنان مشخص می گردد.
متخصص زنان توصیه می کنند که افراد عادی این آزمایش را به مدت ۳ سال و به شکل سالانه انجام دهند و در صورتی که موردی مشاهده نشد هر ۳ سال یک بار آن را تکرار کنند.
در صورتی که خانمی حامله باشد انجام این آزمایش در سه ماهه اول بارداری مشکلی ندارد ولی اگر مدت حاملگی بیشتر از این باشد باید فرد حداقل ۸ هفته بعد از زایمان این آزمایش را انجام دهد.برای زنان بالای ۶۰ سال در صورتی که در طی ده سال اخیر این آزمایش را به شکل مرتب انجام داده اند و ۶ مورد آن نرمال بوده است دیگر می توانند آزمایش را قطع کنندونیازی به تکرار ندارد.
آیا دختران مجرد و باکره هم می توانند آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند؟
از انجایی که با ورود اسپکلوم (وسیله آزمایش ) پرده بکارت ممکن است آسیب ببیند بنابراین این تست برای دختران باکره انجام نمی شود.
مناسبترین زمان و شرایط برای انجام آزمایش پاپ اسمیر
بهترین زمان برای انجام این آزمایش مابین روزهای ۱۸-۱۲ دوره قاعدگی می باشد و بهترین روز انجا آزمایش هم روز ۱۵ سیکل قاعدگی می باشد.
در صورتی که این آزمایش برای فردی تجویز شده باشد باید این فرد با رعایت شرایط زیر به آزایشگاه برود :
- در صورتی که فرد عفونت شدیدی داشته باشد به گونه ای که ترشحات خیلی زیاد باشند نباید این آزمایش را انجام داد.
- فرد باید ۴۸ ساعت قبل از آزمایش رابطه جنسی نداشته باشد و پیش از انجام آزایش معاینه واژینال نیز نشده باشد.
- فرد باید ۴۸ ساعت پیش از آزمایش دوش واژینال نگرفته باشد.
- بیمار باید ۴۸ ساعت قبل از آزمایش از ژل ،کرم و داروهای واژینال استفاده نکرده باشد.
در صورتی که برای فرد آزایش مجدد تجویز شده باشد ،باید حدود ۸ هفته از آزمایش اول گذشته باشد. فرد بیمار باید پیش از انجام آزمایش مثانه خود را خالی کند و هنگام آزمایش نفس عمیق بکشد و عضلات خود را شل کند تا آزمایش برای او راحتر انجام شود.
آزمایش پاپ اسمیر را چگونه انجام می دهند؟
این آزمایش برای خانم ها در حین معاینه لگنی انجام می گردد و روش انجام آن نیز بسیار راحت و ساده و سریع و بدون درد می باشد .در این روش که در واقع یک نوع نمونه گیری می باشد با وسیله ای به نام اسپکلوم دهانه رحم را باز نگه داشته و بعد با وسیله ی نمونه گیر (اسپاچولا) را درون دهانه رحم قرار داده و آن را به اندازه ۳۶۰ درجه می چرخانند که این کار موجب می شود که توسط این وسیله نمونه ازداخل رحم و دهانه رحم برداشته شود.
در مرحله بعدی نمونه برداشته شده را روی یک اسلاید شیشه قرار ی دهند و جهت بررسی های بیشتر به آزمایشگاه می فرستند.سپس در آزمایشگاه یک آسیب شناس سلول های غیر طبیعی را که اکان دارد سلول های پیش سرطانی یا سرطانی باشد ،شناسایی کرده و نتیجه را گزارش می دهد.در حالت کلی این آزمایش به تنهایی دارای درد نمی باشد ولی چون همراه با معاینه لگنی است امکان دارد دارای مقداری درد باشد.
آزمایش پاپ اسمیر دارای چه عوارضی می باشد؟
این آزمایش دارای عوارض چشمگیری نمی باشد و تنها امکان دارد در واژن مقداری خونریزی به وجود آید که بهتر می باشد با متخصص زنان در میان گذاشته شود .برای کسانی که این آزایش را انجام می دهند ،مشکل خاصی پیش نخواهد آمد و بلافاصله می توانند به فعالیت های روزانه خود اداه دهند.
در هنگامی که پاپ اسمیر غیر طبیعی باشد ،لاز است که برای فرد کولپوسکوپی انجام شود.با دقت بالای ۹۹ درصد ،می توان نوع زخم و عفونت را در کولپوسکوپی مشخص نمود و یک درمان مناسب برای آن تجویز نمود.
نتایج حاصل از آزمایش پاپ اسمیر
نتایج حاصل از این آزمایش اغلب بعد از سه هفته مشخص می گردد که در ذیل ذکر شده اند :
- پاپ اسیر طبیعی : در این شرایط خوشبختانه دهانه رحم طبیعی بوده و دچار مشکل نمی باشد.
- پاپ اسمیر غیر طبیعی : در این شرایط سلول هایی که مورد بررسی دارای ظاهر طبیعی نیستند ولازم می باشد که آزمایش تکرار شود.
- پاپ اسمیر مثبت : در صورتی که نتایج حاصل از آزمایش پاپ اسمیر نشان دهنده سلول های غیر طبیعی و سرطانی باشد در این شرایط فرد دچار بیماری سرطان می باشد و باید یک سری اقداماتی را برای بیمار انجام داد چانچه تشخیص به وقع و در مراحل اولیه ابتلا ی فرد باشد ،نیازی به نگرانی نیست و می توان با برداشتن قسمتی که دچار تغییرات سلولی شده یا برداشتن کل رحم ،بیمار را نجات داد .اما در شرایطی که بیماری پیشرفت کرده باشد و به موقع تشخیص داده نشده باشد،در این صورت درمان مقداری سخت تر خواهد بود در این شرایط با توجه به تشخیص پزشک ،علاوه بر جراحی ،رادیوتراپی و گاهی شیمی درمانی برای بیمار توصیه می گردد.
از آزمایش پاپ اسمیر نمی توان برای تشخیص بیماری های آمیزشی استفاده نمود و برای اینگونه بیماری ها آزایش های اختصاصی تر مورد نیاز می باشد ولی در مواردی از پاپ اسمیر برای تشخیص عفونت نیز استفاده می شود.
در صورتی که شما هم جزء آن دسته از خانم ها می باشید که دچار لکه بینی های غیر طبیعی می باشید ،بنابراین شما نیاز به آزمایش پاپ اسمیر دارید و در صورتی که پزشک نسبت به جواب آزمایش شما مشکوک باشد می تواند برای شما کولپوسکوپی را تجویز کند که در این آزمایش دهانه رحم به صورت دقیق تر مورد بررسی قرار می گیرد و روش درمانی مناسب انتخاب می گردد .شما عزیزان می توانید.